Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Članki

22. 7. 2003: NORVEŠKA metoda - opomnik
Še ena od metod, kjer z mehanskim preizkusom ocenimo trdnost snežne odeje oziroma kakšno je tveganje gibanja na tem območju.

Metoda je hitra in učinkovita! Vzame nam le nekaj minut. V začetni fazi si naredimo prerez snežne odeje in določimo trdnost snežnih plasti, v drugi fazi pa s pomočjo potega lopate preizkusimo še stabilnost kritičnih plasti snega (sprijetost plasti).

Preizkus izvajamo na mestu, kjer se bomo gibali. Seveda to ne pomeni, da je to na sredini nevarnega območja, na sredini plazu. Poizkušamo se čim bolj približati pogojem na terenu, kjer se bomo gibali (naklon, vrsta snega, stran neba). Velja pravilo, da v kritičnih situacijah, preizkus opravimo vsake 300 do 400 višinskih metrov oziroma ko naša pot korenito spremeni smer neba.

Za oceno nevarnosti je dobra vsaka metoda, ki jo dobro poznamo, jo pravilno izvedemo in potem rezultate tudi upoštevamo!

 
PDF dokument Članek
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!