Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Članki

Prikaz: 21 - 30 od 70
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7 
Iskanje:  
16. 1. 2012 Pomoč padlemu na zavarovani poti

Čas beži in triletno obdobje, v katerem vsi vodniki PZS opravijo ipopolnjevanja, je za nami. Že lani smo se dogovorili o vsebinah tem, ki bodo obravnavana v naslednjem triletju. Izpopolnjevanja so razdeljena na zimski-snežni del in letni - kopni del. V vsakem obdobju obravnavamo po štiri različne teme.


6. 12. 2011 Easy searcher-3 - Vadbeni center za iskanje zasutih v snežnem plazu

Zimske radosti! Kaj je že to? Nikoli nam ni prav. Če novembra zapade sneg nas preseneti, če konec decembra nameče snega čez kolena in več, nam spet ni prav...

Kakorkoli, zima je tu, sneg tudi, četudi še visoko v gorah in marsikdo se je že zapeljal s smučmi po belih strminah. Prihod zime nas gornike spomni še na eno obveznost. Pregledati in pripraviti je potrebno opremo za gibanje v zasneženih gorah, ki nekoliko odstopa od poletne opreme. Če ne drugega, v zimskem času na nas grozijo čisto druge nevarnosti, kot poleti. Poleg mraza, težje orientacije, na splošno bolj zajetnih nahrbtnikov, je tu še ena, največkrat omenjena nevarnost, snežni plaz. Ta se pojavi takoj, ko zapade zadostna količina snega, lahko tudi na že utrjeno podlago starega snega, takoj, ko so izpolnjeni še nekateri drugi pogoji. Poleg količine, predvsem naklon terena. Seveda je pomembna tudi orientiranost pobočja, pa način gibanja, trenutno in predhodno vreme itd.

Glej "ČLANEK" - spodaj 


20. 9. 2011 Varnost in taktika v iskalnih akcijah - Diplomsko delo

Kar nekaj časa je že tega, ko sem še aktivno razmišljal, da bi napisal nekakšen celosten opomnik za izvajanje iskalne intervencije v primeru iskanja pogrešane osebe v naravi. Po segmentih sem imel  pravzaprav že vse pripravljeno, a nekako ni bilo ne časa ne poguma, da bi to izpeljal. Zdelo se mi je nekako zadosti, da je zelo dobro obdelan bistveni del, to je strategija iskanja, potek intervencije od samega začetka do zaključka in seveda način vodenja in monitoringa s pomočjo satelitske navigacije. Vse skupaj sem že predstavil v okviru kongresa IKAR, leta 2005, ki se ga GRZS vsako leto udeleži.


11. 7. 2011 NOVO - GPS MAP 62s - slovenski meniji

Uporaba satelitske navigcije je v razmahu, morda celo na višku. Satelitski navigator, ki je prirejen za vozila je pravzaprav že nujen. Domala vsak, čigar vožnje niso omejene le na domačo okolico, ga ima. Tako množična uporaba je tudi vzrok, da so vse takšne naprave opremljene s slovenskimi meniji in slovensko govorno navigacijo.

Danes, 13.07.2011 je datoteka v priponki posodobljena.


24. 2. 2011 TEST lavinske žolne!

Že večkrat povedano! Naprava, lavinska žolna,  mora biti tehnično brezhibna in znati jo moramo uporabljati. Ker pa gre za izredno pomembno napravo je preizkušanje in preverjanje pravilnega delovanja še toliko bolj pomembno. Ne nazadnje preverjamo delovanje in uporabnost naprav ljudi, ki so nam zaupani, za katere odgovarjamo.

Ne glede na medsebojno odgovornost članov skupine, vodena skupina, reševalci, prijatelji, ki izvede kontrolo - TEST žoln pred uporabo, naj bo kontrola izvedena pravino in dosledno. Seminar z Manuelom, ki je potekal zadnji vikend ima kar nekaj odzivov. Darko, eden od inštruktorjev na seminarju, se je potrudil in obdelal TEST žoln ter ga zapisal v obliki opomnika.

Morda vam pride prav!?


11. 1. 2011 PP zasutemu v snežnem plazu_oživljanje

10. 1. 2011 Obravnava poškodovanca na mestu dogodka

28. 6. 2010 Vloga reševalnih psov v kriznih razmerah - diplomsko delo - Klemen Vesel
Spet se je nokdo izkazal. Nastalo je diplomsko delo, ki obravnava vlogo reševalnih psov v kriznih razmerar, torej ko gre za reševanje v primeru zasutih v snežnih plazovih in ruševinah.

Obravnaval je kar nekaj podrobnosti, npr kako izhaja vonj skozi različne vrste snega, narejena je primerjava med izkoristkom psa in npr.sonderji itd. Skratka zelo zanimivo in poučno delo.

Hvala Klemenu za trud in dovoljenje za objavo!


3. 6. 2010 Izvedba iskalne intervencije in Katalog znanja
Malo je sicer trajalo, da sem iz PPS oblike, primerne za predavanja, usposabljanja in predstavitve pretvoril v obliko, uporabno v vsakdanje namene.


29. 3. 2009 Lavinska sonda nove generacije
Naprava niti ni tako nova, že lani je bila kot prototip predstavljena na kongresu IKAR. Hitrost je pri iskanju zasutih v snežnem plazu glavno vodilo. Vsi skupaj, predvsem pa proizvajalci, se trudijo najti nove možnosti kje in na kakšen način še prihraniti oziroma skrajšati čas iskanja.

Zadnja takšna izboljšava je obravnala prihranek časa ko odkopavamo zasutega, tokrat pa je rešitev tehnične narave in govori o posodobljeni standardni opremi, od sedaj dalje bi jo lahko poimenovali kar naprava, lavinski sondi z vgrajeno anteno, ki zazna EM sevanje lavinske žolne.


Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!