Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

30.05.2010: Tečaj VRP GRZS - Pohorje 2010-1

Redno letno usposabljanje... Že ne vem več katero po vrsti. Pa vendar tokrat zame prvo v takšni vlogi. Od 27. do 30.maja smo spet gostovali na Treh Kraljih kot se skrajšano reče, sicer pa je uradno RTC Trije Kralji, kjer smo v penzionu Jakec in v njegovi okolici preživeli nekaj prijetnih, aktivnih dni.

Dva dni je na tečaju sodeloval tudi novi predsednik GRZS. Igor je bil dolgoletni predsednik Komisije za reševanje iz plazov, zato smo se mu zahvalili za vloženo delo in mu namenili bučen aplavz za novo funkcijo.

Med 25 in 30 vodnikov in psov je vsak dan kalilo pohorski mir. Razdeljeni v več skupin, glede na usposobljenost vodnika in psa smo izvajali različne naloge. Prvo popoldne smo izkoristili za teorijo. Vsem skupaj je prav prišlo odlično predavanje o prvi pomoči psu. V drugem delu pa smo se spopadli še s praktičnimi poizkusi npr.kako psu pregledati zobe, izmeriti utril ali poviti taco in oko. Pa še nasmejali smo se zraven.

Mlajšo skupino je vodil Vozek. on zna z mladimi. Pri začetnikih niti ni veliko izbire. Psa je najprej treba dobro navezati nase in ga hkrati naučiti igre, ki kasneje služi za dosego drugih ciljev.

Starejše skupine so se spopadale z drugačnimi izzivi. Tokrat smo dali poudarek na nakazovanju oseb v neobičajnih položajih. Vse prevečkrat se zgodi, da iščemo osebo, ki izgubljena tava naokoli in kaj lahko bi jo pes zamenjal za sprehajalca in mitrno odhitel naprej. lahko gre za pogrešanega, ki je neodziven obležal pokrit pod zasilno odejo ali v zasilnem bivaku, ne nazadnje se tu in tam srečamo tudi z neljubimi prizori, ko se življenje konča nekaj metrov nad tlemi. Takšne in podobne situacije so voniki simulirali in preizkušali odzivnost psov. Zadnji večer pa smo dodali še en moteči faktor, ob soju močnih svetil smo izvedli trening in pri tem ugotavljali kako moteča so lahko močna svetila, ki jih uporabljamo v iskalnih intervencijah.

Glede na to, da sem se sam še malo iskal v novi vlogi, hvala vsem udeležencem za strpnost, posebna zahvala pa velja inštruktorjem za dobro izpeljano delo.

 Prikaži video
 
Pr' Treh Kraljih
Najprej teorja
 
Potem pa praksa
Da ni slon v oko padel?
 
 
Ena v slovo
Na zdravje!
 
Še malo na teren
 
 
Priprava
A mene ste pa pozabili?
 
Še predstava za šolo
 
A bo šlo?
Dober trening
 
Bejžmo, da nazaj ne pride
 
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!