Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 121 - 130 od 983
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Iskanje:  
05.11.2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - KTM
Sem že malo pozabil kako je odpotovati za dlje časa... Zadnje parkrat, ko sem šel sem dol, sem bil prepričan, da me tam daleč na zahodu čaka nekdo, ki mu ni vseeno, da sem odsoten mesec in več. Laž ima kratke noge. Puhlice, prevare in laži slej, ko prej pridejo na plano in... 
Tokrat je drugače... 

Katmandu je razen redkih, skritih ruševin, kot je bil. Tu in tam je kakšna zgradba podprta z oporami, sicer pa sploh ne opaziš, da je leto in pol nazaj Nepal in KTM stresel potres. Še najslabše so jo odnesle pagode in stupe, torej verski objekti. Ravno ti, ki privabljajo turiste. Sicer jih pridno obnavljajo, a bo trajalo še nekaj časa, da stavri spravijo v red, enako pa ne bo nikoli več. Shwayanbu in Bodhanat sta že obnovljena.


18.10.2016 ICAR 2016 - Borovec, Bolgarija - delavnice
Borovec oz. Samokov, zimski center, turistični kraj s kopico hotelov, restavracij in trgovin. Trenutno opustel, brez življenja... 
Tu se odvija letošnji kongres ICAR, ki združuje večino organizacij, ki se kakorkoli ukvarjajo z gorskim reševanjem širom sveta. 
Običajno sodelujem na kongresu kot slušatelj, enkrat sem celo predstavil soj prispevek... Tokrat bom sodeloval kot inštruktor na eni od delavnic... Žal bom zaradi tega zamudil ostale delavnice, ki bodo nedvomno zelo zanimive. Pred uradnim odprtjem kongresa se vsako leto pripravi dan delavnic na terenu. Tokrat je celotno dogajanje prevzela Komisija za plazove pod vodstvom predsednika komisije g. Dominiqua Letanga, sicer direktorja
ANENA, francoske nacionalne organizacije, ki se ukvarja izključno s snežnimi plazovi. 
Letošnje leto smo zaključili s pripravo minimalnih standardov za reševanje iz plazov in tako odločitev, kaj bomo predstavili na delavnicah, ni bila težka.
Posamezni specialisti bodo vodili 10 različnih delavnic, kjer bomo predvsem predstavili pomen poenotenja usposabljanja, načine učenja, zakaj prav takšni postopki itd.
Da bi bile delavnice nekoliko zanimivejše, bo na eni od točk "Avalance rescue olympics" poskrbljeno za malo resne zabave. Pripravili smo pologone za iskanje z lavinsko žolno in skupine bodo tekmovale med seboj. Manuel je za nagrade priskrbel, kaj drugega, kot 70 kosov švicarske čokolade.

Ena od zanimivejših točk je vsekakor "scoop and run". Reševanje na plazovitem terenu je vsekakor nevarno tudi za reševalce. Zato se vedno bolj uveljavlja metoda "poberi in pojdi", kar pomeni, da žrtev locirajo s pomočjo zunanje antene za iskanje lavinske žolne nameščene pod helikopterjem. Na mesto grobe lokacije na jeklenici spustijo dva reševalca, ki fino locirata zasutega in še vedno pripeta na jeklenico, žrtev odkopljeta, pripneta nase in helikopter jih preprosto odnese z nevarnega mesta. Vse to pa je mogoče le, če ima žrtev lavinsko žolno, če ni sama, da nezasuti lahko obvestijo reševalce in če posadke helikopterjev obvladajo delo z zunanjo lavinsko anteno. 


15.10.2016 Licenčni seminar alpinističnih inštruktorjev - Velenje 2016
Pravzaprav nenavadno okolje za dejavnost, ki se večinoma dogaja v hribih. Vendar se je izkazalo, da je bila lokacija za program, ki je bil predviden, čisto dobro izbrana.
Sem že nekaj časa pogrešal teme, ki so jih tokrat predstavili. Navigacija, kao si pomagati z mobilnim telefonom, pristop in obravnava ponesrečenega, vsebina torbice PP, položaji pri različnih poškodbah, oživljanje in improvozirana nosila. Vse postopke smo tudi praktično preizkusili.
Veliko zanimanje je poželo predavanje o silah, ki nastopajo pri različnem varovanju in različnih faktorjih padca.

Skratka, odlično pripravljen in izpeljan seminar. Vsa pohvala organizatorjem in predavateljem. 


02.10.2016 Izpit za reševalce pripravnike GRZS - 2016
Nova generacija, novi obrazi, nove štorije... Dolg delovni dan je bil. V trdi temi smo pospravili najvišje delovišče in zasluženo odšli na večerjo. 


25.09.2016 Pot stoletnice - Riff Corsi
Zahodni Julijci so vedno veličastni. Jeseni pa še kanček bolj... 
Presenetila me je urejenost Brunerjeve bajte... Pred mnoimi leti je že močno razpadala. Vzorno je obnovljena, solarno napajanje... Je pa v breg, da kolena grizeš vse do bivaka. No, potem je še edno v breg le, da postane nekoliko zanimivejše. Corsi nabito poln, mineštra je padla na plodna tla... 
V tako lepem dnevu je vse lepo. 


20.09.2016 Vaja pripravnikov GRS Jesenice
Zagnani pa so tile mladci. Pohvalno. Še dva, tri popoldneva pa bodo znali bolje od učiteljev. No, saj to je tudi namen.


15.09.2016 Triglav - 2864m in 7mera jezera
Spet en lep dan in en lep izlet... 


11.09.2016 Obnavljalni seminar PD Lenart
Pridni, zagnani... Ni bilo časa niti fotkat. Obnovili in dodali smo tehnično znanje, odgovorili na par vprašanj in dan je mnil, kot bi mignil.
Vse čestitke vodstvu društva, predvsem pa vodnikom, ki jim ni žal dneva za obnovitev znanja.

No, pa še zredil sem se ob odlični hrani gospe Mojce v Koči na Loki pod Raduho... 


09.09.2016 100 žensk na Triglav - 2016
Vsakič sproti je zanimivo in drugače. Če je še vreme perfektno in en kup dobre volje... Kaj češ boljšega!?

Vsem ženskam en velik bravo za vzpon!


28.08.2016 Ankogel - 3252m - 28.08.2016
Ni kaj novega napisati... Tri jurje visoka podrtija... Sicer pa popoln dan.


Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!