Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 121 - 130 od 915
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Iskanje:  
14.11.2015 Vaja GRS Jesenice - Reševanje z žičnic
Jutri bo snežilo! No, ne bo ravno, ampak pripraviti se je pa vseeno treba tako. Zato smo izvedli redno vajo reševanja z žičnic. Kar na domačem smučišču Španov vrh smo si izposodili žičnico in obdelali vse faze reševanja. Pristop do sedeža, zavarovanje potnika, priprava za spust in spust potnika na trdna tla.

Ker so tamlad tako zagnani!? smo za zaključek ponovili še uporabo legendarnih nosil UT 2000.

VIDEO: 1, 2

 


13.11.2015 Iskalna akcija - Sedlo Jekel
Konec dober, vse dobro! Vse se je izšlo, kot bi le želeli. Sicer je, kot ponavadi crknil telefon ravno, ko bi bilo najmanj treba, ampak...Počakala sta na mestu od koder sta klicala, noč na srečo še ni bila hladna, pa nekaj sreče smo imeli... Ta je vedno potrebna.
Ob pol polnoči je bil že likof!


07.11.2015 Triglav - 2864m - 07.11.2015
Sem se spet pustil prepričati... Je bilo pa tokrat nekoliko drugače od zanjič. Ene 5 oblakov se je gujsalo po nebu... Šlamparija, vam povem... Aja, pa lune ni bilo in so nočne slikce slabe...


01.11.2015 Triglav - 2864m
Lepo je bilo!


24.10.2015 Planinski vodniki SGVH - nova generacija 2015
Nova generacija planinskih vodnikov SGVH je včeraj začela z delom. V bistvu nič nenavadnega... Pa je... Predvsem je zanimivo to, da je organizacijo in šolanje (prej je to potekalo preko Olimpijskega komiteja, ki je lani propadel) prevzela privatna organizacija "Sportsko učilište", ki je dobilo koncesijo od države za izvajanje takšnih programov izobraževanja.

Zadnja tri leta sodelujem v tej zgodbi zato so me povabili na dogodek. Hkrati so zaradi propada prejšnje institucije uradno, šele po dveh letih zaključili, šolanje slušatelji generacije 2012. V soboto so že takoj organizirali nekakšen licenčni seminar, ki se bo od letos dalje dogajal vsako leto.
Ker sem bil na Slijemenu nad Zagrebom samo dvakrat v življenju sem tudi sam poizkusil enega od preizkusov, orientacijski tek. Moj dobri stari GPS je odlično oddelal svojo vlogo. Sicer bi še sedaj kolovratil tam nekje.


22.10.2015 PIEPS - praktični seminar - Dacstein 2015
Z veseljem sem se odzval prijaznemu vabilu Matjaža (Gornik) in se mu pridružil na praktičnem seminarju prozvajalca lavinskih žoln PIEPS v Dachstainu.
Zanimiv seminar, razdeljen na delovne točke, kjer smo obravnavali različneo problematiko v zvezi z iskanjem z žolno, uporabo I sonde, predstavili so nam nahrbtnik z napihljivimi blazinami Jetforce itd.Poleg prodajalcev lavinskih žoln PIEPS iz različnih držav se mi je zelo dopadlo, da so bili v skupini tudi mladi freeride smučarji in deskarji, ki nedvomno potrebujejo obilo znanja na področju iskanja zasutih v snežnem plazu.

Čudovit in koristen dan na ledeniku nad vasjo Ramsau smo zaključili v dolini s kratkim zaključkom in vabilom za naslednje leto.

Hvala Matjažu, Sebastjanu in firmi Gornik za vabilo.

VIDEO: Domet, Jet force, Poligon, I sonda


17.10.2015 ICAR 2015 - Killarney - Irska - Utrip mesta
Zadnji dan zasedanja, ko so popoldan na vrsti sestanki predsedstva ICAR in delegatov držav članic sem izkoristil za krajši sprehod skozi mesto Killarney in mestni park, ki loči mesto od jezera. Se mi je zdeo, da je vse na dosegu roke, kratek sprehod, nazadnje sem prepešačil 14,5km od tega skoraj 8km skozi park. Če bi bilo še sončno in toplo... Pa pravijo, da je že to čudež, da že štiri dni ni deževalo, čeprav oblaki vsak dan grozijo, da se bo ulilo.


16.10.2015 ICAR 2015 - Killarney - Irska - Reševalna vaja
Lokalni reševalci so nam pripravili prikaz reševanja s pomočjo nekakšne Tirolske žičnice. Ob večjih nesrečaj jim na pomoč priskoči tudi obalna straža z velikimi helikopterji Sikorsky, ki je bil na voljo za ogled.


14.10.2015 ICAR 2015 - Killarney - Irska - Praktične delavnice
Tokratni gostitelji srečanja gorsko reševalnih služb z vsega sveta je Irska. V mestu Killarney se odvija vsakoletni kongres. Prvi dan je, kot vedno, namenjen praktičnim delavnicam.

Na petih bolj ali manj zanimivih točkah so prikazali že videne manevre in postopke. Delo z Dineema vrvmi so redstavili Poljaki. Niso nas najbolje prepričali. Na drugi delovni točki je bil prikazan sistem proizvajalca CMC, ki nadomesti desonder in protraxion hkrai. Na tretji delovni točki so domačini prikazali kako se znajdejo, ko morajo na travnatih pobočjih, ki jih tu ni malo, urediti sidriče. Četrta točka je obravnavala delo s psi za iskanje pogrešanih. Predstavili so faze šolanja in par kratkih iskanj. Večina površin je travnatih, posutih z balvani tako, da delo psa, razen velikih področji, ki jih morajo preiskati, ni posebej zahtevno. Na zadnji točki so zdravniki prikazali eno d možnosti kaj storiti, ko imamo poškodovanca v nezavesti, potrebno je oživljanje, transport pa je mogoč le klasično, torej z nosili.

Zvečer je sledila otvoritev in predstavitev programa. Največja posebnost prvega dne je bila ta, da ni deževalo!

VIDEO: Praktično 1, Praktično 2


11.10.2015 Izpit za reševalce in inštruktorje GRZS - letni del
Generacija novih reševalcev in inštruktorjev je uspešno zaključila preizkus usposobljenosti. Od petka popoldan, ko je bil na vrsti teoretični preizkus, pa do nedelje, ko nas je oviral dež smo se šli prave reševalce. Fantje in dekleta so delali, kot ura in pokazali obilo znanja.
Žal nas je v nedeljo zoprn dež pregnal na rezervno lokacijo, v klet, kjer imamo urejene zasilne poligone za izvajanje vrvnih manevrov.

Čestitke vsem, ki ste ta del preizkusa uspešno zaključili!


Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!