Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 131 - 140 od 915
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Iskanje:  
03.10.2015 Srečanje vodnikov reševalnih psov Alpe Adria 2015

Vsakoletno srečanje A-A v organizaciji GRZS KRP  je potekalo 03.10. na območju Rateče-Planica. Udeležilo se ga je 13 vodnikov reševalnih psov GRZS, dva kolega iz KZS ERP, trije Avstrijci in dva predstavnika iz Hrvaške. Žal so kolegi iz Italije udeležbo odpovedali večer pred dogodkom.

Kot opazovalca sta se nam med izvajanjem vaje pridružila tudi predstavnika policije, komandir PP Kranjska gora in inšpektor PU Kranj.
Sodelovala sta tudi dva markerja PGRS Rateće

S kolegi iz Društva Rateče smo pripravili dve iskalni območji. V enem, manjšem, so pod vodstvom inštruktorja delali vodniki z mladimi psi, drugo, večje območje, pa je bilo namenjeno vodnikom z izšolanimi psi. Tokratna tema je bilo iskanje mrtvih. Za simulacijo mrtvih smo imeli na voljo pravo tkivo, skrito v lutki naravne velikosti. V območju so bile skrite tri »osebe«. Dve sta bili pogrešani že več, kot teden dni, naknadno so pogrešili še domačina, ki je samoinciativno odšel iskat pogrešane in se ni vrnil. Za tega se je smatralo, da je še živ. Torej, relativno zahtevna naloga.

Po dva vodnika sta imela na voljo 30 min za preiskavo cca 8Ha zelo razgibanega terena. Pred odhodom so vodniki imeli na voljo ogled papirnate karte z vrisanimi območji. Meje območja in pomembne točke so bile vnesene v GPS naprave.

Kolege iz policije je najbolj zanimalo vodenje intervencije, določanje območji, pretok in vnašanje podatkov na karto ter komunikacija, glede na to, da so bili pari sestavljeni  iz mešano govorečih reševalcev.

Za zaključek lahko zapišem, da so vsi psi, ki so bili na tečaju za iskanje mrtvih, brez težav nakazovali mrtvo tkivo, kar je lep uspeh.

Po analizi srečanja smo obiskali še Nordijski center Planica. Najbolj pogumni so opravili še spust po Zipline.

Zaključili smo z vabilom na naslednje srečanje, ki bo marca v organizaciji italijanske službe.

 


29.09.2015 Ferata Plot - Zelenica

Sem mislil, da sem v življenju že vse slabo doživel, da že vse vem!? Ups!
Kako se človek, ki v dobri veri, da dela prav in dobro, lahko moti! V letu in pol sem se spet veliko naučil. Predvsem, da te zaupanje lahko hudičevo drago stane. Očitno je že res tako, da človek počne ravno tisto, kar drugemu očita. Najbolj me je prizadela laž, prevara. Na srečo ima kratke noge. Človek se celo življene uči, hehe. Dobrota je res sirota...
Ampak, vse se vrača, vse se plača!

Zapis zgoraj s ferato nima nobene zveze, samo moje razmisljanje.

No, spet sem v sedlu in tole je bila odlična sprostitev... vertika, napor, kot se spodobi za seniorja, nihče ti ne diha za ovratnik. 40 minut čistega užitka.

Odlično izpeljana ferata. Čestitke snovalcu smeri in seveda izvajalcem. Kapo dol!
 
K vzponu me je vzpodbudil mail enega od obiskovalcev mojega spletišča, ki me ob prebiraju raznih forum nasvetov!? o težavah v tej ferati in hkrati nasvetih kako naj se ljudje obnašajo, da bodo splezali, sprašuje, a jaz to sploh zmorem? Ja seveda zmoreš, če... Težavnost je jasno napisana. Kaj pomeni se ve. Torej, če imamo primerno opremo, predvsem, če smo fizično in psihično dobro pripravljeni na tak vzpon... Ni razloga, da se ne bi zakadili v Plot.
Je pa res, da je ocena težavnosti pri feratah kompleksna ocena in ni za vsakogar enaka! Predvsem je odvisna od fizične pripravljenosti posameznika. Nenehno je zagotovljen dober oprijem, torej "grifov (jekelica) ne manjka. Naš mulc si med plezanjem E ali celo F požvižgava, njegov stari pa na istem mestu diha na polna pljuča in celo vsake toliko počije.
Večkrat so omenjene "plezalke", plezalni čevlji, namenjeni športnim plezalcem oz. plezalcem za težje športne ali težke alpinistične smeri. Za božjo voljo, ferate so namenjene gornikom, predvsem ljudem, ki niso plezalci ali alpinisti, pa se vseeno želijo podati v vertikalo. Malo se bo treba pozanimati in poizkusiti kako se pleza na trenje, kako se pleza uporno, "štemris", smo včasih rekli, pa bo brez težav šlo tudi v običajnih gorniških čevljih, gojzarjih po domače. Če pa plezalke imate, jih pa le nataknite, plate so res plate. Pri ureditvi ferate pa, moje osebno mnenje, močno pogrešam dodatno "mehko" jeklenico z lovilnimi žepi, ki bi bila namenjena izključno samovarovanju ter blažitvi morebitnega padca in seveda "prašičje repe", ki bi predstavljali vmesne točke v primeru varovanja pri plezanju z vrvjo, ki ga predvideva tudi proizvajalec samovarovalnih kompletov. V steni so sicer urejena sidrišča s t.i. svedrovci", kar pa pomeni, da mora biti prvi v "navezi" vseeno toliko dober, da vsa mesta spleza solo, varovan le na togo jeklenico, ki sicer prepreči padec v vznožje stene, kaj drugega pa že ne, saj človeško telo, padec s faktorjem padca 2 ali več, težko prenese brez fatalnh poškodb. Kaj se bo zgodilo z vponko, ki bo pri večmetrskem padcu z neverjetno silo udarila v spodnji klin pa ne razmišljam.
Torej, navali na Plot. Prej pa le pomislite ali imate pravo opremo, obvladate gibanje v vertikali in predvsem ali ste pojedli dovolj žgancev!

Pa srečno!


27.09.2015 Usklajevalni seminar GRZS - 2015
Stari mački, bodoči reševalci, bodoči inštruktorji in še kdo bi se našel... Ta vikend smo se gnetli na Jezerskem in praktično predelali kompletno znanje, ki ga mora obvladovati bodoči reševalec oziroma inštruktor gorskega reševanja.

Je bilo kar zanimivo, precej mokro in spolzko, pa tudi sicer zelo aktivno in razgibano. Čez 14 dni bomo pa videli, če bo trud inštruktorjev poplačan in bodo novinci brez težav opravili dokaj zahteven letni del izpita za gorskega reševalca.


20.09.2015 M. Mojstrovka, soteska Hladnik in še kaj
Mešana vremenska napoved... Ravno prav, da za pol dneva v naprej ne veš kaj boš počel. Pa smo vseeno kar dobro balansirali med oblaki, vetrom, meglo...

S hrvaškimi kolegi smo poleg krajšega izleta ponovili še nekaj osnov vrvne tehnike na zavarovanih poteh, opravili samoreševanje, sput po vrvi, zabijali smo kline in se dobo imeli...


12.09.2015 100 žensk na Triglav - 2015
Spet so ga osvojile! Triglav. Tokrat že petdesetič! 100 žensk, deklet, mater, žena...


14.08.2015 Via Amalia - Montaž - Špik nad policami-2754m
Amalija...žensko ime, Findeneggov ozebnik.... ozebnik sredi poletja, tudi ni slabo. Pa vroče, pa nikjer nikogar... Aja, so bili... gamsi, kozorogi, belke, krokarji...

Skratka, fantazija!

VIDEO: 1 in 2


10.08.2015 Ferata Fellbach
Takole je, če ima mladina dopust in veliko energije... Aja, pa miljon idej...


08.08.2015 Severni raz - Mala Mojstrovka
Pa tako lepe načrte sem imel, opraviti par lepih sprehodov v Beli potok, mimo slapov Skočnikov, pa za Kopico na Prehodavce, pa raziskovanje doline Soče... Pa se je obrnilo drugače...
Tile otroci so neumorni. Skoz bi nekaj...


04.08.2015 Studlgrat - Grossglockner - 3789m
Vsake toliko me zamika... Če je še vreme tako fantastično... Je šlo kar samo od sebe.


29.07.2015 Gran Paradiso - 4061m
Čudovito vreme, strahotna gneča in neverjetno malo snega... Ampak prijetna družba in dobra volja odtehta vse.


Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!