Pravno obvestilo   tiskaj  english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Foto   Video   Povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Foto

Prikaz: 141 - 150 od 924
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   >   >> 
Iskanje:  
29.09.2015 Ferata Plot - Zelenica

Sem mislil, da sem v življenju že vse slabo doživel, da že vse vem!? Ups!
Kako se človek, ki v dobri veri, da dela prav in dobro, lahko moti! V letu in pol sem se spet veliko naučil. Predvsem, da te zaupanje lahko hudičevo drago stane. Očitno je že res tako, da človek počne ravno tisto, kar drugemu očita. Najbolj me je prizadela laž, prevara. Na srečo ima kratke noge. Človek se celo življene uči, hehe. Dobrota je res sirota...
Ampak, vse se vrača, vse se plača!

Zapis zgoraj s ferato nima nobene zveze, samo moje razmisljanje.

No, spet sem v sedlu in tole je bila odlična sprostitev... vertika, napor, kot se spodobi za seniorja, nihče ti ne diha za ovratnik. 40 minut čistega užitka.

Odlično izpeljana ferata. Čestitke snovalcu smeri in seveda izvajalcem. Kapo dol!
 
K vzponu me je vzpodbudil mail enega od obiskovalcev mojega spletišča, ki me ob prebiraju raznih forum nasvetov!? o težavah v tej ferati in hkrati nasvetih kako naj se ljudje obnašajo, da bodo splezali, sprašuje, a jaz to sploh zmorem? Ja seveda zmoreš, če... Težavnost je jasno napisana. Kaj pomeni se ve. Torej, če imamo primerno opremo, predvsem, če smo fizično in psihično dobro pripravljeni na tak vzpon... Ni razloga, da se ne bi zakadili v Plot.
Je pa res, da je ocena težavnosti pri feratah kompleksna ocena in ni za vsakogar enaka! Predvsem je odvisna od fizične pripravljenosti posameznika. Nenehno je zagotovljen dober oprijem, torej "grifov (jekelica) ne manjka. Naš mulc si med plezanjem E ali celo F požvižgava, njegov stari pa na istem mestu diha na polna pljuča in celo vsake toliko počije.
Večkrat so omenjene "plezalke", plezalni čevlji, namenjeni športnim plezalcem oz. plezalcem za težje športne ali težke alpinistične smeri. Za božjo voljo, ferate so namenjene gornikom, predvsem ljudem, ki niso plezalci ali alpinisti, pa se vseeno želijo podati v vertikalo. Malo se bo treba pozanimati in poizkusiti kako se pleza na trenje, kako se pleza uporno, "štemris", smo včasih rekli, pa bo brez težav šlo tudi v običajnih gorniških čevljih, gojzarjih po domače. Če pa plezalke imate, jih pa le nataknite, plate so res plate. Pri ureditvi ferate pa, moje osebno mnenje, močno pogrešam dodatno "mehko" jeklenico z lovilnimi žepi, ki bi bila namenjena izključno samovarovanju ter blažitvi morebitnega padca in seveda "prašičje repe", ki bi predstavljali vmesne točke v primeru varovanja pri plezanju z vrvjo, ki ga predvideva tudi proizvajalec samovarovalnih kompletov. V steni so sicer urejena sidrišča s t.i. svedrovci", kar pa pomeni, da mora biti prvi v "navezi" vseeno toliko dober, da vsa mesta spleza solo, varovan le na togo jeklenico, ki sicer prepreči padec v vznožje stene, kaj drugega pa že ne, saj človeško telo, padec s faktorjem padca 2 ali več, težko prenese brez fatalnh poškodb. Kaj se bo zgodilo z vponko, ki bo pri večmetrskem padcu z neverjetno silo udarila v spodnji klin pa ne razmišljam.
Torej, navali na Plot. Prej pa le pomislite ali imate pravo opremo, obvladate gibanje v vertikali in predvsem ali ste pojedli dovolj žgancev!

Pa srečno!


27.09.2015 Usklajevalni seminar GRZS - 2015
Stari mački, bodoči reševalci, bodoči inštruktorji in še kdo bi se našel... Ta vikend smo se gnetli na Jezerskem in praktično predelali kompletno znanje, ki ga mora obvladovati bodoči reševalec oziroma inštruktor gorskega reševanja.

Je bilo kar zanimivo, precej mokro in spolzko, pa tudi sicer zelo aktivno in razgibano. Čez 14 dni bomo pa videli, če bo trud inštruktorjev poplačan in bodo novinci brez težav opravili dokaj zahteven letni del izpita za gorskega reševalca.


20.09.2015 M. Mojstrovka, soteska Hladnik in še kaj
Mešana vremenska napoved... Ravno prav, da za pol dneva v naprej ne veš kaj boš počel. Pa smo vseeno kar dobro balansirali med oblaki, vetrom, meglo...

S hrvaškimi kolegi smo poleg krajšega izleta ponovili še nekaj osnov vrvne tehnike na zavarovanih poteh, opravili samoreševanje, sput po vrvi, zabijali smo kline in se dobo imeli...


12.09.2015 100 žensk na Triglav - 2015
Spet so ga osvojile! Triglav. Tokrat že petdesetič! 100 žensk, deklet, mater, žena...


14.08.2015 Via Amalia - Montaž - Špik nad policami-2754m
Amalija...žensko ime, Findeneggov ozebnik.... ozebnik sredi poletja, tudi ni slabo. Pa vroče, pa nikjer nikogar... Aja, so bili... gamsi, kozorogi, belke, krokarji...

Skratka, fantazija!

VIDEO: 1 in 2


10.08.2015 Ferata Fellbach
Takole je, če ima mladina dopust in veliko energije... Aja, pa miljon idej...


08.08.2015 Severni raz - Mala Mojstrovka
Pa tako lepe načrte sem imel, opraviti par lepih sprehodov v Beli potok, mimo slapov Skočnikov, pa za Kopico na Prehodavce, pa raziskovanje doline Soče... Pa se je obrnilo drugače...
Tile otroci so neumorni. Skoz bi nekaj...


04.08.2015 Studlgrat - Grossglockner - 3789m
Vsake toliko me zamika... Če je še vreme tako fantastično... Je šlo kar samo od sebe.


29.07.2015 Gran Paradiso - 4061m
Čudovito vreme, strahotna gneča in neverjetno malo snega... Ampak prijetna družba in dobra volja odtehta vse.


22.07.2015 Požgana Mlinarica - PP - Kot
Požgana Mlinarica....gor ni več kaj požgati. Že ob 8h zjutraj je nažigalo. Sva jo hitro ubrala navzdol, a kaj, ko je sestop po vzhodni strani... Z dežja pod kap!


Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!