Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Galerija

Prikaz: 151 - 160 od 1020
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   >   >> 
Iskanje:  
5. 12. 2016 Usposabljanje vodnikov reševalnih psov - helikopter
Zima je tu. No, naj bi bila. Vseeno se je treba pripraviti... 
Redno usposabljanje vodnikov in psov GRZS je tokrat potekalo v Završnici. Pomoč helikopterja in spust z elektromotornim vitlom vodnika in psa prav na mesto dogodka je v veliko pomoč, predvsem pa močno skrajša prihod ekip na mesto dogodka.
Vaja je bila izvedena v celoti. Sodelovalo je 20 vodnikov in psov. Za varno delo so skrbeli inštruktorji letalskega reševanja GRZS, za prevoz pa posadke s helikopterjema SV in LPE.


24. 11. 2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - Chitwan in Pokhara

Da ne bi bilo samo gorniško obarvano tole naše potovanje, hlad, hoja, težko dihanje... smo jo za tri dni mahnili na zahod oz. jug Nepala.
Pri gibanju po Nepalu se še največ časa zabije s prevozom. Kljub dobremu kombiju vsa stavar poteka precej počasi, včasih celo stoji. Cesto proti Chitwanu, od mostu čez reko Trisuli, pa prav do Chitwana, popolnoma obnavljajo.
Ker so napredni, hitri, strojev na pretek, so se odločili, da kar na mah, celoten odsek 50km ceste, popravijo in preplastijo na enkrat. Malo morgen... Mimogrede, to je glavna in edina cesta iz KTM v Chitwan in naprej v Indijo. Že leto in pol traja, pa vsaj še toliko bo. Cesta je razrita do amena, na zelenju ob cesti oz. grabnu je tudi do 10cm prahu, vozi se max 10km/h, za 40km smo porabili skoraj 4 ure.
Ob vsem tem premetavanju in prahu prijaznost ljudi in dobra hrana v Chitwanu ali pa turistična ponudba v Pokhari kar nekoliko zbledi.
Po drugi strani pa, ko v eni od miljon restavracij z čudovitim ambientom naročiš vrhunski steak ob odlični glasbi, hitro pozabiš na guncanje in polne zobe prahu.

Se vidimo aprila!

 


22. 11. 2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - Obrazi
Obrazi... vsak zase predstavlja trenutek, misel, hotenje, obžalovanje, hrepenenje...


20. 11. 2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - Navzdol-2

Sonce je pokukalo izza grebenov in odpraviva se na pot. Navzdol. Čeravno naju čaka dobrih 300m vzpona na Mong La. Dober zaćetek, glede na to, da sestopava. Od tu pa res le še navzdol. Na drugi strani doline se vije pot po kateri smo pred 10 dnevi izgubljali sapo navzgor. 

Namche Bazar. Znani obrazi, vrvež, sveže žemljice... 
Dan izkoristiva za obisk lokalne tržnice in pohajkovanje. Popoldan se nama pridružjo kolegi. Zvečer pa party. No, skupna večerja, izmenjava mnenj, vtisi, pohvale...

Pot do Lukle razdelimo na dva dela. Že leta obljubljam prijatelju Karmi, ki je bil naš "jakdriver" pred 16 leti, da bom enkra pespal pri njem. V kraju Toktok sta z ženo postavila ličen lodge. Majhen, domač, topel...
Hrana je fantastična, vsi so prijazni...
Zadnji dan, zadnje 3 ure hoda. Lukla. Mrzlica, ko navsezgodaj hitimo na letališče... Letalo zahrumi, zavore popustijo in zaženemo se po klancu navzdol... Še pred polovico steze se odlepi od tal in v slabih 30 minutah smo v KTM.

Oddahnem si. Samo še ogledi, šoping, sloni v Chitwanu, muzej v Pokhari in polet domov. 


19. 11. 2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - Navzdol-1

Navzdol gre laže. Pa ni čisto tako. Neskončna dolila Pheriche, pa prelaz Pheriche in navzdol do vasi Panboche. Dober zalogaj...
Je bilo pa zato naslednji dan lepše, uživaško. Razgledna pot po pobočjih gore Tobuce v vas Pforce. S Krisino sva pred 16 leti po slučaju prespala pri družini, ki ima danes lodge. Še vedno se naju spomnijo, vsako leto se ustavim tam in kakšno rečemo. 

Tudi tokrat ni bilo nič drugače, Didi naju je s Francijem gosposko postregla (ajdov chapati s krompirje, somar - zmes mladega sira, česna, peteršilja in čilija ter corssani, na kratko zdrobljen svež čili v olju in obilica surovega, nakovega masla). Kako je to dobro....!

Morda še tole, boste sami presodili... 17.11. na ekranu se pokaže opomnik... ta in ta ima danes rojstni dan. Vljudno napišem čestitko. Dobim odgovor in komentar... Da ne dolgovezim... na koncu sem iz napisanega in zapisa na FB dobil vtis, da je človek srečen zato, ker dobi veliko čestitk preko SMS ali na FB!? Matr, jaz sem pa vedno mislil, da je človek srečen, ker ga obkrožajo dobri ljudje in ne virtualne puhlice...

Midva s Francijem sva bila ta večer srečna tudi zato, ker sva šla spat z napetim trebuhom, hehe.


15. 11. 2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - Chukung Ri in Kalapathar

Vasica Chukung leži najbolj vzhdno na našem treku in hkrati najvzhodneje v dolini Khumbu. Vas je izhodišče za vzpon na Island Peak (Imja Ce), 6200m treking vrh. Za nas popotnike je bil tokrat dovolj vzpon na Chukung Ri, nekaj nad pet tisoč metrov visok kucelj s čudovitim razgledom. 

Ko smo osvojili le tega, sem bil kar repričan, da je aklimatizacija uspela in v nadaljevanju ne bo težav. In jih ni bilo, vsaj z višino ne. 

Par dni za Chukungom smo vsi skupaj stali še na Kalapatharju, točno nasproti svete trojice Everest, Lhotse in Nuptse, ki jim dela družbo špičasti Pumori. Kalapathar je bil naša najbolj severna točka.
Sledila je krajša etapa do hladne Dzongle, kjer smo spet nažigali momote, špagete, krompir in ostalo "nepalsko" hrano, hehe.

Od tu dalje naju je s Francijem pot vodila navzdol proti NB, ostali korenjaki pa so se zagnali še čez Cho La, naskočili še Gokyo Ri in preko Renjo La (najbolj zahodna točka treka) sestopili do Namche Bazarja, kjer sta se naši poti zopet združili. 


10. 11. 2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - KTM - Dingboche

Običajna gneča na lokalnem letališču nas dodobra prebudi. Počasi tudi to letališče dobiva prave okvire, kar je za nas seveda nekoliko slabše. Nič več ne moreš stisniti petstotaka stricu v roke in oditi na letalo s pretežko prtljago. Vse se zvaga, vse preveri...

Poletimo ob napovedanem času. Lukla... Atraktiven pristanek... Najem porterjev, pripravljanje tovorkov, obvezen čaj pri prijateljih v bližnjem hotelu. Ob 11h krenemo. Dobrih 5 ur in prileže se počitek v kraju Monjo. Prenočimo. 

Celotna dolina je odlično opremljena z WiFi povezavo. Zadnji dve leti me je nekdo želel prepričati, da javljanje s poti, s potovanja sploh ni potrebno, da je to brez veze. Sem skoraj verjel... Seveda je fino, če te nihče ne kliče, če imaš skrite namene in odsotnost izrabiš za nečedne posle... 
Skratka, sedaj se da dobesedno od vsepovsod javiti, poklicati. Povezava je bistvena tudi zato, če gre slučajno kaj narobe in potrebuješ pomoč agencije. 

V Namhe Bazarju ostanemo dva dni, da se vsako popoldne na novo zaženemo više in više in nazadnje ujamemo višino na kateri bomo naslednji dan spali. Počasi a sigurno se privajamo na višino.

Tengboche.... Samostan, Gompa po nepalsko. Prav za nas opravijo obred Puja, nekakšen blagoslov za srečo na poti. Sam glavni Lama nam okoli vratu zaveže vrvico s svetim vozlom... Kakorkoli že... Naslednje dni gre, kot namazano...


5. 11. 2016 Treking NEPAL - 3 vrhovi, 3 prelazi, 3 doline - november 2016 - KTM
Sem že malo pozabil kako je odpotovati za dlje časa... Zadnje parkrat, ko sem šel sem dol, sem bil prepričan, da me tam daleč na zahodu čaka nekdo, ki mu ni vseeno, da sem odsoten mesec in več. Laž ima kratke noge. Puhlice, prevare in laži slej, ko prej pridejo na plano in... 
Tokrat je drugače... 

Katmandu je razen redkih, skritih ruševin, kot je bil. Tu in tam je kakšna zgradba podprta z oporami, sicer pa sploh ne opaziš, da je leto in pol nazaj Nepal in KTM stresel potres. Še najslabše so jo odnesle pagode in stupe, torej verski objekti. Ravno ti, ki privabljajo turiste. Sicer jih pridno obnavljajo, a bo trajalo še nekaj časa, da stavri spravijo v red, enako pa ne bo nikoli več. Shwayanbu in Bodhanat sta že obnovljena.


18. 10. 2016 ICAR 2016 - Borovec, Bolgarija - delavnice
Borovec oz. Samokov, zimski center, turistični kraj s kopico hotelov, restavracij in trgovin. Trenutno opustel, brez življenja... 
Tu se odvija letošnji kongres ICAR, ki združuje večino organizacij, ki se kakorkoli ukvarjajo z gorskim reševanjem širom sveta. 
Običajno sodelujem na kongresu kot slušatelj, enkrat sem celo predstavil soj prispevek... Tokrat bom sodeloval kot inštruktor na eni od delavnic... Žal bom zaradi tega zamudil ostale delavnice, ki bodo nedvomno zelo zanimive. Pred uradnim odprtjem kongresa se vsako leto pripravi dan delavnic na terenu. Tokrat je celotno dogajanje prevzela Komisija za plazove pod vodstvom predsednika komisije g. Dominiqua Letanga, sicer direktorja
ANENA, francoske nacionalne organizacije, ki se ukvarja izključno s snežnimi plazovi. 
Letošnje leto smo zaključili s pripravo minimalnih standardov za reševanje iz plazov in tako odločitev, kaj bomo predstavili na delavnicah, ni bila težka.
Posamezni specialisti bodo vodili 10 različnih delavnic, kjer bomo predvsem predstavili pomen poenotenja usposabljanja, načine učenja, zakaj prav takšni postopki itd.
Da bi bile delavnice nekoliko zanimivejše, bo na eni od točk "Avalance rescue olympics" poskrbljeno za malo resne zabave. Pripravili smo pologone za iskanje z lavinsko žolno in skupine bodo tekmovale med seboj. Manuel je za nagrade priskrbel, kaj drugega, kot 70 kosov švicarske čokolade.

Ena od zanimivejših točk je vsekakor "scoop and run". Reševanje na plazovitem terenu je vsekakor nevarno tudi za reševalce. Zato se vedno bolj uveljavlja metoda "poberi in pojdi", kar pomeni, da žrtev locirajo s pomočjo zunanje antene za iskanje lavinske žolne nameščene pod helikopterjem. Na mesto grobe lokacije na jeklenici spustijo dva reševalca, ki fino locirata zasutega in še vedno pripeta na jeklenico, žrtev odkopljeta, pripneta nase in helikopter jih preprosto odnese z nevarnega mesta. Vse to pa je mogoče le, če ima žrtev lavinsko žolno, če ni sama, da nezasuti lahko obvestijo reševalce in če posadke helikopterjev obvladajo delo z zunanjo lavinsko anteno. 


15. 10. 2016 Licenčni seminar alpinističnih inštruktorjev - Velenje 2016
Pravzaprav nenavadno okolje za dejavnost, ki se večinoma dogaja v hribih. Vendar se je izkazalo, da je bila lokacija za program, ki je bil predviden, čisto dobro izbrana.
Sem že nekaj časa pogrešal teme, ki so jih tokrat predstavili. Navigacija, kao si pomagati z mobilnim telefonom, pristop in obravnava ponesrečenega, vsebina torbice PP, položaji pri različnih poškodbah, oživljanje in improvozirana nosila. Vse postopke smo tudi praktično preizkusili.
Veliko zanimanje je poželo predavanje o silah, ki nastopajo pri različnem varovanju in različnih faktorjih padca.

Skratka, odlično pripravljen in izpeljan seminar. Vsa pohvala organizatorjem in predavateljem. 


Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   >   >> 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!