Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Video posnetki

Prikaz: 1071 - 1080 od 1099
Stran  <<   <   106   107   108   109   110 
Iskanje:  
23. 3. 2008 Preizkus trdnosti snežne odeje po ameriško
Veliko je bilo o preizkusih že povedanega. V Evrop v glavnem uporabljamo norveški način, v manj primerih pa švicarski način, ki ga poimenujemo tudi zrušilni blok.Tule pa je prikazan še en možen način fizičnega preizkusa, ki velja tudi za novozapadli sneg!

Morda vam pride kdaj prav!? POZOR 40MB!!!


23. 3. 2008 Preizkus trdnosti snežne odeje - Zrušilni blok
Peizkustrdnosti snežne odeje z uporabo zrušilnega bloka (Rutschblock)

POZOR 40MB


16. 3. 2008 Seminar PLV - utrinek
Kljub slabemu vremenu smo vaje izpeljali do konca. Še zadnja žolna je najdena.

4. 3. 2008 S Kanina proti Rombonu
Na žalost zaradi megle cilj, veličastni Rombon, ni bil dosežen. Dan je bil vseeno lep in za mano je še ena izkušnja več.

4. 2. 2008 Vaja 2 - iskanje osebe - faza 1

Takoj ko pes razume kaj hočemo od njega, da z gibanjem sem in tja po prostoru (plazišču) poišče predmet (igračko), lahko preidemo na naslednjo vajo. Ta je sestavljena iz štirih faz. V prvi je "predmet" iskanja kar lastnik sam. Vodnikov kolega nepremično drži psa na vrvici. Lasnik se z igračko poigra s psom, se oddaljuje in ga hkrati vabi s seboj. Lastnik se vleže v že pripravleno plitko luknjo (grob) in dva pomočnika ga kar se da hitro zasujeta. Pravzaprav samo narahlo pokrijeta s snegom. Razdalja med psom in zasutim vodnikom naj ne bo prevelika. Ravno tako naj med igro s psom in zasutjem preteče čim manj časa. Ko se pomočnika umakneta za psa, vodnik pomočnik psa spusti s kratkim poveljem "išči". Pes takoj oddirja na mesto, kjer je še malo prej videl lastnika in presenečen ugotovi, da tega tam ni, oziroma ga ne vidi. Že v prvem poizkusu, v naslednjem pa pravgotovo pes ugotovi, da z vonjem  lahko hitro ugotovi kje točno je lastnik in igračka in, da si s kopanjem lahko pomaga do igračke. Ko pes lastnika locira in začne rahlo kopati ali samo nakazovati kopanje, se lastnik premakne, dvigne, poskrbi, da pes dobi igračo (nagrado) in se začne z njim igrati. Pri igri naj bo vodnik pazljiv, da s telesom ne pokriva psa, saj na ta način v psu lahko vzpodbudi občutek podrejenosti. Med delom naj ima pes občutek dominance in vodstva na delovišču.

Prvo fazo lahko izvedemo tudi tako, da prvič vodnika, lastnika niti ne zasujemo. Po igri steče do "groba" in se vanj vleže in miruje. Takšno možnost uporabimo pri manj živahnih psih ali pri zakih, kjer odnos z lastnikom ni dovolj trden.


3. 2. 2008 Vaja 1 - iskanje predmeta, 2
Takole je bilo pa v drugem poizkusu. Viden napredek.

2. 2. 2008 Vaja 1 - iskanje predmeta, 1

Sila je štiri mesece stara zlata prinašalka. Igro imata z lastnico dobro osvojeno torej je tudi komunikacija med njima dobra.

Pes je navezan na gospodarja in ga neprestano spremlja z očmi. Vseeno ga lahko nenavadni šumi ali gibanje prisotnih zmotijo in koncentracija mu pade. Zato naj bo v bližini tišina, prisotni naj mirujejo. Ko pes in vodnik prispeta na delovišče psa prevzame vodnikov kolega. Ne glede na početje psa je ta, ki psa drži tiho in nepremično stoji. Vodnik se obrne proti psu in z igračo nakaže igranje. S tem vzpodbudi v psu željo po igri in igrači. Po nekaj trenutkih, ko je pasja koncetracija največja, se vodnik z igračo v roki začne oddaljevati od psa. Z mahanjem z igračo lahko še dodatno motivira psa, da sledi njegovemu gibanju. Vodnik opiše manjši krog v vidnem polju psa s tem, da vsake toliko roko z igračo "pomoči" v sneg, roko z igračo izvleče in nadaljuje s premikanjem po krožnici. Po nekaj ponovitvah "pomakanja" roke z igračo, igračo v snegu izpusti in nadaljuje s početjem brez igrače. Ko se vrne k psu mu pokaže prazne dlani, se postavi psu ob bok, ga odpne in s kratkim poveljem "išči" izpusti. Pes je prepričan, da bo že v prvi luknji našel igračo, sledi stopinjam vodnika in preiskuje posamezne luknje v katere je vodnik prej navidezno skrival igračo. V prvem poizkusu morda ne, v naslednjih pa pes že razume, da naj se giblje po prostoru sem in tja, da bo našel igračko. V naslednjih poizkusih pa mu je kmalu jasno, da si mora tudi z vohanjem pomagati, če želi čim hitreje najti igračo.

Vaja se zaključi z igro ruvanja za igračo, kjer seveda pes vedno zmaga in si ponosno pribori plen. Igračo kasneje zamenjamo s priboljšlom in vaja je dokončno zaključena.


28. 1. 2008 ABS balon - demonstracija, DVSP
Bolj podrobno si o tem poglejte v galeriji.

28. 1. 2008 Butinarjeva grapa v Grebencu
Jasno nebo, brez vetra, dobre razmere, sam... Butinarjeva, Pripravniška, Ob rebru, Srednja grapa. Po eni gor po drugi dol. Pred mrakom sem bil že na parkirišču.

Slikce so pa tule


20. 1. 2008 Joka in Sila - igra
Takole pa izgleda ko se ta stara in ta mlada spoprimeta.

Stran  <<   <   106   107   108   109   110 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!