Pravno obvestilo     english language
 All around
 Domov   Prosti čas   O meni   Novice   Članki   Poročila   Galerija   Video   Koristne povezave   Kontakt   
03. ProstiČas

Video posnetki

4. 2. 2008: Vaja 2 - iskanje osebe - faza 1

Takoj ko pes razume kaj hočemo od njega, da z gibanjem sem in tja po prostoru (plazišču) poišče predmet (igračko), lahko preidemo na naslednjo vajo. Ta je sestavljena iz štirih faz. V prvi je "predmet" iskanja kar lastnik sam. Vodnikov kolega nepremično drži psa na vrvici. Lasnik se z igračko poigra s psom, se oddaljuje in ga hkrati vabi s seboj. Lastnik se vleže v že pripravleno plitko luknjo (grob) in dva pomočnika ga kar se da hitro zasujeta. Pravzaprav samo narahlo pokrijeta s snegom. Razdalja med psom in zasutim vodnikom naj ne bo prevelika. Ravno tako naj med igro s psom in zasutjem preteče čim manj časa. Ko se pomočnika umakneta za psa, vodnik pomočnik psa spusti s kratkim poveljem "išči". Pes takoj oddirja na mesto, kjer je še malo prej videl lastnika in presenečen ugotovi, da tega tam ni, oziroma ga ne vidi. Že v prvem poizkusu, v naslednjem pa pravgotovo pes ugotovi, da z vonjem  lahko hitro ugotovi kje točno je lastnik in igračka in, da si s kopanjem lahko pomaga do igračke. Ko pes lastnika locira in začne rahlo kopati ali samo nakazovati kopanje, se lastnik premakne, dvigne, poskrbi, da pes dobi igračo (nagrado) in se začne z njim igrati. Pri igri naj bo vodnik pazljiv, da s telesom ne pokriva psa, saj na ta način v psu lahko vzpodbudi občutek podrejenosti. Med delom naj ima pes občutek dominance in vodstva na delovišču.

Prvo fazo lahko izvedemo tudi tako, da prvič vodnika, lastnika niti ne zasujemo. Po igri steče do "groba" in se vanj vleže in miruje. Takšno možnost uporabimo pri manj živahnih psih ali pri zakih, kjer odnos z lastnikom ni dovolj trden.

 
 
 
Pravno obvestilo
Vse pravice pridržane © Klemen Volontar, razen ko je drugače navedeno.
Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorja prispevkov.
Avtor ne odgovarja za izjave in mnenja drugih avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebine v komentarjih, ki kršijo zakonodajo ali dobre običaje, ki veljajo na spletu, bodo umaknjene brez navajanja razlogov ali obvestilom avtorja.
Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.
 
 
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba,
takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti!